Royal Shakespeare Company

Royal Shakespeare Company

CES is working with the Royal Shakespeare Company on the design for their new costume workshop in Stratford Upon Avon. CES is responsible for the energy and sustainability strategy, MEP and BREEAM assessment. The project is targeting BREEAM “Outstanding” rating and achieves a 42% reduction in carbon emissions over Part L 2013.

Royal Shakespeare Company

CES is working with the Royal Shakespeare Company on the design for their new workshop in Stratford Upon Avon. CES is responsible for the energy and sustainability strategy, MEP and BREEAM assessment.

The Royal Shakespeare Company are looking to provide a new costume and jewellery workshop for the RSC to design and manufacture their costumes for use in the Swan theatre opposite. The front of the building is grade one listed and therefore, must be retained. The environment and specialist LEV ventilation must be enhanced to modern standards and the layout designed to enable the RSC to show visitors around safely. The project is targeting BREEAM “Outstanding” rating and achieves a 42% reduction in carbon emissions over Part L 2013.

The building is developed to operate using both passive and mechanical ventilation with heat recovery when it is beneficial to do so, but avoiding any mechanical cooling. Working closely with the design team we have developed the building to achieve thermal comfort through passive operation, minimising energy consumption. The detailed analysis of fabric creates a balance of thermal mass, natural ventilation areas, and openable glazed areas reduces the need for mechanical services and artificial lighting systems whilst achieving high quality internal environmental conditions.

This design is also developed using sophisticated modelling techniques to determine under which conditions highly efficient engineering systems are in use, such as LEV Extract, MVHR and VAV cooling. Lighting is provided through LED sources where appropriate daylight and occupancy sensors control lighting levels.

The Royal Shakespeare Company has actually built in warehouse mock-up areas of the new rooms and relocated the existing workers and equipment to test the spaces prior to building and fitting out.

Monthly meetings were held at the RSC to ensure the client’s needs and workshops with the users to enable the design to be fully incorporated. The project is currently awaiting final funding and is due to start on site in 2019.